De pull up bar, chinning bar of de optrekstang, hoe je hem ook wel wilt noemen, is één van de populairste manieren om thuis het bovenlichaam te trainen.

In de fitness wereld is het bekend dat het trainen met je eigen lichaam heel effectief kan zijn. Dat is dan ook precies wat je met een pull up bar doet. Deze bar is voornamelijk geschikt voor het trainen van de rug, schouders en armen.

De Pull Up

De pull up is een uitstekende oefening voor het trainen van onder andere je brede rugspier. Wanneer je een bredere rug wilt is dit dus zeker een oefening die in jou trainingsschema moet zitten. Een brede rug is toch iets wat de meeste vrouwen mooi vinden 😉

Lees hier hoe je een pull up doet. Wanneer je al wat ervaren bent kan je het ook nog verzwaren met bijvoorbeeld een gewichtsvest. Maar de meeste mensen zullen genoeg hebben aan de gewone pull up.

Het is een vrij zware oefening en veel beginners hebben er moeite mee.

Waar op letten bij het kopen van een pull up bar?

Er zijn verschillende dingen die je in de gaten moet houden voor wanneer je een pull up bar gaat kopen.

1) Bevestiging

Het mag duidelijk zijn dat de bar ergens aan bevestigd dient te worden. Er zijn verschillende opties waar tussen je kan kiezen:

  • Muurbevestiging (met schroeven)

Muurbevestiging optrekstangDeze zal je vast aan de muur moeten monteren. Zorg er dus voor dat je er ook genoeg ruimte voor hebt. Heb je bijvoorbeeld een aparte kamer thuis omgebouwd tot home gym, dan is deze optie ideaal.
Dit is veruit de veiligste optie (mits goed gemonteerd) en indien mogelijk is dit de beste keuze.

Bekijk hier de pull up bar met muurbevestiging.

 

  • Deurkozijn (zonder schroeven)

Chinning bar kopenWanneer het niet mogelijk is om gebruik te maken van muurbevestiging is het deurkozijn model een slimme keus.

Deze kan je tussen je deur opening hangen (60 tot 80 cm breed) en hiervoor hoef je dus niks te boren. Het werkt door middel van een hefboom techniek.

Dit model kan je makkelijk los halen en ook op de grond kan je er veel oefeningen mee uitvoeren zoals dips en push-ups. Dit zorgt er voor dat je dus meerdere spiergroepen kan trainen. Wanneer je dus wat meer op je budget wilt letten is dit een slimme koop. Bijvoorbeeld deze multifunctionele optrekstrang!

 

  • Tussen de deur (zonder schroeven)

OptrekstangHet laatste model wat we tegen komen is het model dat je tussen de deur kan bevestigen.

Dit is het goedkoopste model en volgens de beschrijving zou het belastbaar zijn tot 95 kg. Niet de fijnste oplossing, maar als je geen plek hebt voor de andere modellen is dit ook een optie.

Ten eerste betwijfel ik op hij deze belastbaar haalt, daarnaast voelt het totaal niet veilig aan en doordat je hem tussen de deurkozijn monteert heb je ook niet lekker de ruimte om te pull-ups uit te voeren.

Op de site van Fitnessmerken wordt ook het gebruik van deze pull up stang tussen metalen deurkozijnen afgeraden, iets wat steeds vaker voorkomt.

2 ) Maximale belasting

Wanneer je boven de 100 kg weegt is het aan te raden om even te kijken wat de maximale belasting is voor de pull up bar. De meeste kunnen vaak wel tot 110 kg aan maar daar boven is het soms even zoeken. Wanneer je in deze gewichtsklasse zit zou ik sowieso niet voor de bevestiging van ‘tussen de deur’ gaan.

Je moet dan altijd voor veiligheid kiezen, de optrekstang met wandmontage kan je tot 350 kg belasten. Deze bestaat uit alleen maar duurzame materialen en heeft daarom een zeer lange levensduur. Je zou altijd voor kwaliteit moeten kiezen of het niet erg vinden om af en toe op je gezicht te vallen.

De mogelijkheden met de pull up bar

Naast dat je hem kan gebruiken voor een pull up (ja echt waar), biedt dit trainingsapparaat nog veel meer mogelijkheden. Op onderstaande video kan je zien wat er allemaal mogelijk is met de Iron Gym. Het filmpje doet wel erg Tell Sell achtig aan, maar ik kan je beloven dit is een apparaat wat wel werkt! Mist je hem op de juist wijze gebruikt.

Pull up bar kopen: De Beste Keuze’s

De goedkoopste oplossing is de pull up stang tussen de deur, maar deze raden we dus in vrijwel alle gevallen af.

Wil je wat meer mogelijkheden (en veiligheid) dan is de multifunctionele optrekstang een betere keus. Je betaald wat meer maar de mogelijkheden om hier mee te trainen zijn natuurlijk ook een stuk breder. Daarnaast zijn deze voor mijn gevoel ook een stuk veiliger.

Heb je echter al een home gym en vind je het niet erg om wat gaten in de muur te boren dan is de optrekstang met wandmontage nog wel de beste optie door zijn kwaliteit. Deze is gewoon het stevigste en daarom ook het veiligste. Traint toch altijd een stuk lekkerder.

Opt In Image
Download GRATIS mijn e-book!

Download vandaag nog mijn gratis e-book.
Ontdek 7 fouten die heel veel mensen maken zonder het te weten (vooral fout #4) .

Vul hier onder je email adres in zodat ik je het e-book kan sturen.