Roeien is helemaal in. Je ziet roeitrainers overal voorbijkomen, in commercials en fitnessbladen. Mensen werken zich graag in het zweet met een roeimachine. Niet gek ook, want hoe relaxed is het als jij gewoon thuis kan trainen.

Om jou meer bekend te maken met dit fitnessapparaat, wordt er in dit artikel ingegaan op de volgende onderwerpen:

Een roeitrainer kopen doe je waarschijnlijk maar één keer, in dit artikel leggen we je precies uit waar je op moet letten. Zo koop je zeker de meeste geschikte.

Beste roeitrainers

# Naam  Weerstand Prijs Extra info
1
Tunturi Cardio Fit R30 Tower
Magneetrem Voor beginners
2
Concept2 Model D PM5
Luchtweerstand €€ Voor fanatieke sporters
3
Waterrower Naturel
Waterweerstand €€€ Voor belevingsgerichte sporter

Wat is een roeitrainer?

Een roeitrainer is een cardiovasculair apparaat. Dit betekent dat je met deze machine zowel je conditie verbetert als je spieren traint. Op dit apparaat maak je roeiende bewegingen door aan een hendel te trekken.

Wat zijn de voordelen van een roeimachine?

Een roeimachine brengt drie grote voordelen met zich mee:

 • Je traint je spieren
 • Je verbrandt calorieën
 • Biedt veel vrijheid en gemak

Elektro magnetische roeitrainer

Je spieren trainen

Met dit apparaat maak je een beweging waarbij je in elke fase een andere spiergroep traint.

Je traint je been- en bilspieren

Wanneer je de roeihaal gaat maken, gebruik je met name je been- en bilspieren. Je moet jezelf afzetten tegen het voetenbankje en hierbij wordt er dus veel spierkracht gevraagd van je kuit-, bovenbeen- en bilspieren.

Je traint je rug- en schouderspieren

Trek aan de riem en het handvat. Wanneer je deze trekbeweging maakt, worden de spieren van je rug en schouders in actie gezet. Hierbij is het wel belangrijk om de juiste beweging te maken. Je moet je rug gestrekt houden, wanneer je benen zijn uitgestrekt.

Je traint je armspieren

Wanneer je een beweging afmaakt, moet je met name de focus leggen op de armspieren. Wanneer je naar achter leunt in de beweging, houdt je met name je biceps en triceps aangespannen. Het is belangrijk om deze spieren maximaal in te zetten.

Train je buikspieren

Pas een goede techniek voor het roeien toe. De buikspieren worden voortdurend aangespannen. Als jij van de laatste positie teruggaat naar de begin positie, duw je het lichaam voorwaarts. Tijdens deze beweging moeten je buikspieren hard werken.

Je verbrandt calorieën

Doordat je met een roeitrainer meerdere spieren belast, val je sneller af. Een man van 70 tot 80 kilo die een uurtje roeit, verbrandt zeker zo’n 500 tot 700 calorieën.

Biedt vrijheid en gemak

Voor thuis gebruik

Een roeitrainer is geen fitnessapparaat die je alleen in fitnessscholen ziet. Integendeel, een roeiapparaat is juist geschikt voor thuisgebruik. Je moet er wat plek voor vrijmaken. Zowel thuis als in je agenda. Zo kan je na je werk nog even thuis losgaan en zowel je spieren als je conditie trainen.

Geschikt voor slechte sporters

Een machine voor roeien is daarnaast ideaal voor als je niet gewend bent om te sporten. Je kan op een laag niveau beginnen en stoppen wanneer je uitgeput bent.

Geschikt voor ontspanning

Roeien is niet iets wat saai is, maar wat je ontzettend leuk kan maken. Terwijl je roeit kan je muziek luisteren of televisie kijken. Natuurlijk is het wel belangrijk om je beweging in de gaten te houden.

Hoe moet je een roeimachine gebruiken?

Een roeimachine werkt pas effectief, wanneer jij het apparaat goed gebruikt. Er zijn twee dingen belangrijk bij goed gebruik::

 • De weerstand
 • De juiste beweging maken

De weerstand

Elke roeimachine beschikt over een weerstandsknop waarmee jij kan variëren in weerstand. Je moet gemakkelijk en snel kunnen roeien. Stem de weerstand daarop af. Na de krachttraining moet je voelen dat je hard hebt gewerkt, maar het is niet de bedoeling dat je daar dagen last van hebt (de eerste keer zou kunnen :))

Veel beginners starten met roeien op de zwaarste stand. Dit is geen goed idee, aangezien je dan veelste veel van je rug vraagt. Zo raakt je rug overbelast en ben je verre weg van je sportdoelen.

De juiste beweging maken

Ga ontspannen op het zitbankje zitten. Zet je voeten in het voetenbankje neer. Daarna moet je voorover bukken (heel lichtjes) met je armen gestrekt tot je lichaam ongeveer 30 graden naar voren helt. Je onderbenen moeten helemaal loodrecht naar beneden staan op het voetenbankje.

Duw je benen naar achter met kracht, zodat je benen recht staan. Leun geleidelijk aan lichtjes naar achteren. Trek vervolgens met je armen. Hierbij is het belangrijk om je heupen en rug stijf te houden en je polsen en armen gestrekt. Het enige wat je armen doen is de kracht overbrengen op de roeihendel.

Als je benen uitgestrekt zijn, moet je in een geleidelijke beweging naar achteren leunen. Als je ongeveer 30 graden achterover leunt, moet je jouw armen aantrekken. Trek dan de hendel naar je toe tot ongeveer je onderbuik.

Vanuit deze positie, moet je weer terug naar de begin positie. Strek vloeiend je armen en buig 30 graden voorover vanuit de heupen. Buig je knieën en rol naar voren. Begin weer opnieuw!

Tips voor goed gebruiken van een roeitrainer

 • Je moet vanuit je heupen bewegen
 • Houd je rug recht
 • Zorg dat je de ellebogen dichtbij het lichaam houdt
 • Voer je bewegingen vloeiend en geleidelijk uit
 • Beweeg je bekken en rug tegelijkertijd
 • Leun of buk lichtjes naar voor en naar achter
 • Gebruik de benen bij de oefening

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een roeitrainer?

Er zijn diverse punten waar jij op moet letten bij de aanschaf:

 • De prijs
 • Soorten roeimachines
 • De eigenschappen van de roeitrainer

De prijs

Goedkoop is vaak duurkoop als het gaat om de aanschaf van een roeimachine. Koop een professionele apparaat en je zal er lang profijt van hebben. Goedkope roeimachine vertonen eerder mankementen, genereren veel meer geluid en zijn vaak beperkt in de afmetingen.

Soorten weerstand roeimachines

Er zijn verschillende soorten roeimachines. Welke roeimachine je uiteindelijk aanschaft, is een keuze die bij jou ligt. Het principe blijft hetzelfde alleen de manier hoe de weerstand wordt bepaald verschilt.

Hydraulische roeimachine

Hydraulische roeitrainer

Kettler Favorit – Hydraulische Roeitrainer

Voordelen
Een hydraulische roeimachine is niet duur, maar valt in de goedkope prijscategorie.
Nadelen
Deze machine is niet zo duurzaam en vertoont snel mankementen. Daarnaast is het weerstandssysteem niet gelijk aan een realistische roeibeweging.

Magneet roeier

Magneet roeitrainer

Tunturi Cardio Fit R30 Rower

Voordelen
Een magneet roeier is geluidsvriendelijk en onderhoudsvriendelijk. De bewegingen uitvoeren gaat zeer vloeiend en geleidelijk en lijkt veel op een realistische roeibeweging. Dit fitnessapparaat is goed geschikt voor thuisgebruik.
Nadelen
Een magneet roeier heeft een hoger prijskaartje dan een hydraulische machine.

Luchtweerstand roeitrainer

Luchtweerstand roeitrainer

Concept2 Model D PM5 – Luchtweerstand Roeitrainer

Voordelen
Een luchtweerstand roeimachine werkt op basis van lucht. Hoe sneller jij traint, hoe zwaarder het wordt.
Nadelen
Een machine die werkt op basis van lucht maakt veel geluid.

Air Fan Wheel roeitrainer

Voordelen
De Air Fan Wheel machine genereert een ontzettend realistische roeibeweging.
Nadelen
De Air Fan Wheel maakt redelijk veel geluid.

Waterroeier

Water roeitrainer

Waterrower Naturel Eiken

Voordelen
De waterroeier werkt op basis van water. Dit geeft een ultiem gevoel van roeien en zorgt voor geleidelijke en vloeiende bewegingen. Echter zorgt de weerstand van het water ervoor dat hoe harder jij traint, hoe zwaarder de beweging wordt.
Nadelen
De waterroeier is zeer prijzig en maakt veel geluid bij het uitvoeren van de oefeningen.

Elektromagnetische roeier

Elektro magnetische roeitrainer

Virtufit Ergometer Roeitrainer Semi-Pro – Elektro Magnetische Roeitrainer

Voordelen
De elektromagnetische machine is geluidloos en maakt vrij soepele en geleidelijke bewegingen.
Nadelen
Het apparaat is niet erg goedkoop.

De eigenschappen van de roeitrainer

Stabiliteit

Een machine voor roeien moet stabiel zijn en stevig staan. Bij de meest intensieve krachttrainingen moet het goed blijven staan en niet verschuiven.

Maximale lichaamslengte

Een roeimachine moet goed passen bij jouw lengte. Je moet je benen helemaal kunnen uitstrekken.

Maximaal belastbaar gewicht

Het gewicht dat een roeitrainer aankan, is een goede indicatie voor de kwaliteit ervan. Een stevige constructie van een apparaat kan meer gewicht aan, dan een mindere stevig apparaat.

Garantie

Een fabrikant die weet dat zijn producten van kwaliteit zijn, geeft een lange garantie. Wanneer de garantie van korte duur is, houdt dit vaak in dat de fabrikant niet zeker is van de kwaliteit van zijn producten. Ga daarom voor roeimachines met een langdurige garantie. Dan is kwaliteit verzekerd.

De drie beste roeimachines

Er zijn drie roeitrainers die met kop en schouders boven de andere roeimachines uitsteken. Dit zijn:

 • Tunturi Cardio Fit R30 Rower
 • Concept2 Model D PM5 Zwart
 • Concept2 Model D PM5 Grijs

Tunturi Cardio Fit R30 Rower – Beste Keuze Voor Beginners

Magneet roeitrainer

De Tunturi Cardio Fit R30 Rower is het apparaat waarbij je snel en effectief fit wordt. Je werkt met deze roeimachine niet alleen aan je hart- longconditie, maar ook je spierkracht wordt aanzienlijk verbeterd. Dit apparaat beschikt over meerdere weerstandsniveaus, zodat jij altijd met de gewenste weerstand en intensiteit kan trainen. De trainer beschikt over een display. Zo kan jij de afstand, tijd, snelheid, wattage en je slagen per minuut in de gaten houden.

Specificaties

 • Belastbaar gewicht: 110 kilogram
 • Gebruik per dag: thuis 1-2 uur
 • Maximale gebruikerslengte: 180 centimeter
 • Weerstandsinstelling: handmatig
 • Weerstand: magneetrem
 • Stroomvoorziening: accu / batterij
 • Beschikt over een voetensteun, bevestigingsbandjes bij de voetondersteuning, antislip en een tablethouder

Bekijk dit product

Voordelen
 • Geschikt voor opbergen door inklapfunctie
 • 8 weerstandsniveaus waarmee gevarieerd kan worden
 • Zeer geschikt voor beginners
Nadelen
 • Niet geschikt voor personen langer dan 180 centimeter

Concept2 Model D PM5 Zwart – Voor Fanatieke Sporters

Luchtweerstand roeitrainer

Wil je fitter worden? Schaf dan de Concept2 Model D PM5 Zwart aan. Deze beschikt over een ergometerfunctie. Zo kan jij heel gericht op vermogen trainen. De Concept2 Model D PM5 Zwart heeft een vrij lage zithoogte. Hierdoor voelt de roeipositie natuurlijker aan. Met de dit model train je met lucht. De weerstand van de machine past zich dus aan in hoe hard jij traint. De trainer beschikt over een display. Zo kan jij de afstand, tijd, snelheid, wattage en je slagen per minuut in de gaten houden. Wil je trainingsdoelen bereiken? De Concept2 Model D PM5 Zwart biedt je een extraatje. Er zitten geïnstalleerde programma’s in die jij kan volgen voor bijvoorbeeld conditie of explosiviteit.

Specificaties

 • Belastbaar gewicht: 225 kilogram
 • Gebruik per dag: thuis 3-6 uur
 • Maximale gebruikerslengte: 200 centimeter
 • Weerstandsinstelling: handmatig
 • Weerstand: luchtweerstand
 • Stroomvoorziening: accu / batterij
 • Beschikt over een voetensteun, bevestigingsbandjes bij de voetondersteuning, display, een ergometer, een tablethouder en trainingsprogramma’s

Bekijk dit product

Voordelen
 • Stevige constructie
 • Geluid van lucht is indicatie voor het goed uitvoeren van de roltechniek
 • Geschikt voor lange mannen
 • Geschikt voor opbergen door inklapfunctie
 • Je trainingen meten
Nadelen
 • Hartslagband wordt niet meegeleverd

Waterrower Naturel Beuken / Eiken – Voor belevingsgerichte sporter

Water roeitrainer

Als laatste komen we uit bij deze geweldige roeitrainer. Roeien op water is heel leuk, maar kan je deze ervaring ook thuis krijgen?
Dat kan met deze waterrower. Het water zorgt voor een natuurgetrouwe roei ervaring. Net of je het in het echt doet. Hij is tevens makkelijk in te stellen op verschillende weerstandniveau’s.

Hier mee haal je de echte roeiervaring in je huis. Daarnaast ziet er hij er ook nog eens fantastisch uit, in beuken of eiken is hij te verkrijgen. Tevens de keuze van Frank Underwood (House of Cards).

Hij is stevig, robuust en is tevens verticaal weg te bergen zodat hij niet al te veel ruimte in neemt wanneer je hem even niet gebruikt. Maar met zo’n topper in huis zit je er vast de hele dag op.

 

Bekijk dit product

Voordelen
 • Hele stevige constructie (318 kg)
 • De meeste realistische roeiervaring
 • Makkelijk je eigen weerstand bepalen
 • Verticaal op te bergen
Nadelen
 • Prijs
 • Hartslagband niet meegeleverd
Opt In Image
Download GRATIS mijn e-book!

Download vandaag nog mijn gratis e-book.
Ontdek 7 fouten die heel veel mensen maken zonder het te weten (vooral fout #4) .

Vul hier onder je email adres in zodat ik je het e-book kan sturen.