We willen het allemaal… een afgetraind lichaam en een gezonde levensstijl. Het nieuwe jaar is alweer even bezig en we realiseren ons dat er toch wel een paar kilootjes af mogen. Naar de sportschool of thuis??

Mensen beginnen altijd heel enthousiast maar na een poosje, zelfs na een aantal weken al, komt de klad er in. Wanneer je naar de sportschool moet is het toch weer moeilijk om vooral ’s avonds de deur uit te gaan. Met name de winterperiode is geen gemakkelijke tijd om buiten de deur te gaan sporten.

Hoe prettig is het dan om thuis aan de gang te gaan.  In dit artikel bekijken we wat de beste spinningfiets is.

Beste spinningfiets

# Naam  Vliegwiel Aandrijving Extra info
1
VirtuFit Ettappe 1
22 kg V-belt Incl. Spinning DVD
2
FitBike Race 8 Indoor
22 kg V-belt 5/5 beoordeling
3
FitBike Race 3 Indoor
18 kg Ketting Goedkoopste

Doeltreffend fitnessapparaat

Het meest doeltreffende fitnessapparaat is de spinningfiets. Dit apparaat zal aan alle eisen die je stelt kunnen voldoen. Je krijgt er conditie van, je valt er van af en je spieren worden sterker. Ook is de kans op blessures veel kleiner dan bijvoorbeeld een hardloopband. Wanneer je zelf een spinningfiets gaat kopen zul je hier geen spijt van krijgen. Lekker in je eigen tijd sporten en niet door weer en wind naar de fitness moeten.

Spinningfiets kopen

Wanneer je van plan bent een spinningfiets te gaan kopen moet je een aantal dingen weten zoals in ieder geval wat de eigenschappen zijn van zo’n fiets. Deze fietsen hebben zich de laatste jaren enorm ontwikkeld en zijn steeds beter geworden. De vliegwielen waar een spinningfiets mee is uitgerust heeft tegenwoordig een gewicht van 18 tot 20 kilo terwijl dit vroeger hoogstens 12 kilo was. Er zijn zelfs exemplaren die tot 30 kilo gaan. Mede doordat het indoorfietsen een grote sprong heeft gemaakt zijn de diverse onderdelen stukken verbeterd.

Spinningbike

Een spinningfiets wordt ook wel aangeduid met het Engelse woord spinningbike. Sommige mensen denken dat een spinningfiets hetzelfde is als een hometrainer. Dit is echter niet waar. De spinningfiets is een doortrapper. De trappers draaien gewoon door wanneer je stopt met trappen. Een hometrainer stopt met doordraaien van de trappers wanneer je stopt met fietsen.

Een spinningfiets weegt ongeveer 30 tot 70 kilo en heeft een X-vormig frame. Stuur en zadel zijn in hoogte verstelbaar. Op een spinningfiets zijn verschillende sluitingen aangebracht op de trappers zodat je zowel met spinningschoenen als met sportschoenen kunt fietsen.

Met een draaiknop kun je de zwaarte van het fietsen bepalen. Hoe zwaarder het vliegwiel is hoe meer effect de training zal hebben op je lichaam.

De meeste spinningbikes hebben een display waarop je kunt zien wat de hartslag en het calorieverbruik is. Ook de afstand die wordt afgelegd tijdens de training kan afgelezen worden.

Wat is je trainingsdoel?

Wanneer je aan de gang gaat met je spinningfiets zul je een aantal trainingsdoelen hebben. Vet verbranden, afvallen, conditie of hersteltrainingen kunnen allemaal gerealiseerd worden op deze fiets. De spinningbike leent zich uitstekend voor vele verschillende doelstellingen.

Duur- en krachttraining

Bij deze training waarbij je vooral vet en koolhydraten zult verbranden ligt de hartslag tussen de 75 en 85% van de maximale hartslag. Met dit soort trainingen wordt de conditie zienderogen beter en val je, wanneer je dit regelmatig doet gestaag af. Het uithoudingsvermogen wordt veel beter en ook kracht in je spieren nemen toe.

Hersteltraining

Een hersteltraining doe je ná een pittige duurtraining en is er voor bedoelt om afvalstoffen af te voeren en een betere doorbloeding van je spieren te genereren. Ook zal de vetverbranding goed op gang komen. De hartslag is tussen de 45 tot 70% van de maximale hartslag. Tijdens hersteltrainingen wordt steeds in hetzelfde tempo gefietst.

Intervaltraining

Wanneer je een echte intervaltraining gaat doen ligt de hartslag tussen de 80 tot 95% van de maximale hartslag. Wanneer je deze trainingen regelmatig gaat doen zul je bemerken dat je benen op den duur de kortdurende, intensieve training langer zal volhouden. Bij intervaltraining worden korte intensieve inspanning van zo ongeveer 4 minuten afgewisseld mat lage inspanningen. Dit is een training die voor een goede conditie zal zorgen.

Beste spinningfiets en thuis gebruiken

Om je spinningfiets thuis te gebruiken is het verstandig om je in een aantal zaken te verdiepen. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een hometrainer en een spinningbike. Met een hometrainer kun je weer hele andere doelstellingen hebben dan met een spinningbike.

Een hometrainer kan er voor bedoeld zijn om de overgewicht kilo’s er op een rustige manier af te krijgen. Maar ook een serieuze conditieverbetering is op de lange duur met een hometrainer te bewerkstelligen.

Wanneer je een spinningfiets gaat kopen heb je waarschijnlijk andere doelstellingen. Met een spinningfiets moet je namelijk flink doortrappen en zul je jezelf eerder dwingen om betere resultaten te behalen. Een aantal keren per week een korte, intensieve training van zo’n 30 minuten is al genoeg om vet te verbranden en conditie te verbeteren.

Geen hometrainer maar een spinningfiets

Wanneer je eenmaal op de spinningfiets zit, zul je niet zo gauw geneigd zijn om eraf te stappen. Een spinningfiets trapt door dus je staat niet zomaar stil zoals bij de hometrainer. Het geeft een extra uitdaging om door te fietsen en niet zoals bij een hometrainer af te stappen wanneer bijvoorbeeld de telefoon gaat.

Een spinningfiets heb je dus om flink te trainen. Een hometrainer is meer geschikt voor mensen die een beetje willen fietsen in huis wanneer het buiten nat en guur is.

Een goede spinningfiets bootst eigenlijk een racefiets voor buiten na. Heb je besloten om voor jezelf een spinningfiets te gaan kopen let dan op een aantal zaken wanneer je deze gaat aanschaffen.

Aanschaf spinningbike

Eigenlijk moet je het gevoel hebben wanneer je op een spinningfiets zit dat je buiten aan het wielrennen bent. Een spinningfiets heeft een verzwaard vliegwiel in plaats van een voorwiel. Het vliegwiel blijft tijdens het fietsen gewoon draaien (het spinnen). Hoe zwaarder het vliegwiel hoe meer profijt je hebt van een trainingssessie.

Wanneer je een spinningfiets wilt gaan aanschaffen let er dan op dat het stuur en het zadel naar eigen inzicht te verstellen is. Voor iedereen moet een goede houding te vinden zijn op deze fiets.

Vliegwiel

Naargelang het vliegwiel zwaarder is wordt ook de traagheid van het trappen bepaald. Hoe zwaarder het vliegwiel hoe vloeiender het trappen wordt. Wanneer je een spinbike gaat kopen is het verstandig dit goed uit te proberen.

De aandrijving

De aandrijving van een spinningfiets kan bestaan uit een kettingaandrijving. Deze moet echter steeds worden geolied. De V-aandrijfriem of V-belt is wel wat duurder maar is onderhoudsvrij en maakt minder geluid.

Trapsysteem

Over het algemeen beschikt de spinningbike over een doortrapsysteem. Dit zorgt er voor dat je niet snel opgeeft en gewoon doorgaat. Wanneer je voor een freewheelsysteem zou kiezen dan kun je stoppen met trappen en stoppen de trappers eveneens met draaien. Het vliegwiel blijft wel doordraaien.

Gewicht

Let er op dat de spinningfiets je lichaamsgewicht kan dragen.

Generator

Er zijn spinningfietsen te koop met een ingebouwde generator. Dit zal de energie die je met fietsen opwekt omzetten in het gebruik van een trainingscomputer. Er zijn dan geen batterijen nodig maar je zorgt dan zelf voor de stroomvoorziening.

Display

Het is handig wanneer er een display op de spinningfiets is aangebracht. Dit meet het caloriegebruik, hartslag en de afstand die is afgelegd. Wanneer een cardio-set kan worden aangeschaft is dit een pré. Niet elke spinningfiets heeft een aansluiting voor een cardio-set. Wil je deze aanschaffen dan zul je deze wel op de spinningfiets moeten hebben.

Wanneer er geen display op de fiets zit dan is de aanschaf van een hartslaghorloge slim om er direct bij te kopen. Het is verstandig om steeds je hartslag te meten wanneer je een bepaald trainingsdoel nastreeft.

De beste spinningfietsen van dit moment

Met een spinningfiets kun je heel goed alleen sporten maar ook in groepsverband. Een aantal spinningfietsen die je kunt kopen zijn, deze hebben allemaal een trainingscomputer.

 

# Naam  Vliegwiel Aandrijving Extra info
1
VirtuFit Ettappe 1
22 kg V-belt Incl. Spinning DVD
2
FitBike Race 8 Indoor
22 kg V-belt 5/5 beoordeling
3
FitBike Race 3 Indoor
18 kg Ketting Goedkoopste

 

De meeste hebben een aandrijving door middel van een V-belt en is dus een doortrapsysteem. Voor rond de 450 euro heb je een kwalitatief goede spinningbike in huis.

Nog een paar voordelen van spinning

Fietsen heeft vele voordelen die je kunt bereiken wanneer je dit regelmatig gaat doen. Het zorgt er voor dat;

  • Diabetes buiten de deur blijft
  • Je bloedvaten schoonhoud
  • En de hersenen bescherming geeft.

Spinnen is niet zo belastend voor je gewrichten als bijvoorbeeld hardlopen. Je kunt deze sport tot op hoge leeftijd beoefenen. En nog een voordeel is dat je de training zo zwaar of licht kan maken als jezelf wilt. Kijk voor de aanschaf van een spinningfiets op de diverse websites en laat je inspireren.

Opt In Image
Download GRATIS mijn e-book!

Download vandaag nog mijn gratis e-book.
Ontdek 7 fouten die heel veel mensen maken zonder het te weten (vooral fout #4) .

Vul hier onder je email adres in zodat ik je het e-book kan sturen.