Bij boksen is de boksbal of bokszak misschien wel het belangrijkste onderdeel. Helaas is een bokszak kopen vaak een flinke investering die je het liefst maar één keer doet.

Het is daarom erg belangrijk dat je deze investering zo goed mogelijk doet. Je wilt immers niet met een bokszak opgescheept zitten die binnen no-time kapot is, niet past bij jouw niveau of je lichaam of één die je nergens op kunt hangen.

In dit artikel proberen wij je de nodige informatie te geven voor het kopen van de goede bokszak.

Een bokszak die voldoet aan jouw eisen en tegelijkertijd ook goed past bij je.

Boksen wordt steeds populairder!

Boksen haalt het nog lang niet bij de populariteit van voetbal in Nederland. Maar de sport maakt zeer zeker een groei door.

Het internet zorgt ervoor dat minder populaire sporten steeds populairder beginnen te worden. Hieronder bevinden zich ook sporten die vroeger misschien in een kwaad daglicht stonden, maar nu helemaal happening zijn.

Boksen is hier een goed voorbeeld van.

Zo werd over boksen vroeger vaak gezegd dat het een gevaarlijke sport is.

Gelukkig is met de jaren het imago van deze sport flink opgepoetst.

Boksen is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Jong, oud, man, vrouw, rijk of arm. Iedereen kent tegenwoordig wel iemand die aan een bepaalde vorm van boksen doet. Of dit nou cardio-boksen, kickboksen gewoon boksen of één van de vele andere vormen is.

We kunnen er niet omheen, de sport wordt steeds populairder!

Waar moet je op letten?

Bij het kopen van een bokszak zijn een aantal punten erg belangrijk om in overweging te nemen alvorens je überhaupt denkt aan het kopen van een bokszak.

Zo moet je bijvoorbeeld een goede plek in huis hebben waar je de bokszak op kunt hangen. Hierbij zijn twee punten erg belangrijk.

  1. Het belangrijk dat je genoeg ruimte hebt in de kamer waar de bokszak eventueel komt te hangen (de bokszak gaat namelijk slingeren en je hebt zelf beweegruimte nodig).
  2. Je moet een muur of balk hebben die sterk genoeg is om het gewicht van de bokszak (en het slingeren) te kunnen houden.

Dit laatste is echter niet altijd nodig. Hierover lees je later meer!

Beschik je over een geschikte ruimte dan komen we aan bij de bokszak zelf. Aangezien een bokszak al gauw meer dan €50 kost (zonder steun of standaard) is het belangrijk dat je in één keer de goede keuze maakt. Niet getreurd, wij helpen je!

Grootte van de bokszak

Bokstrainer set op standaard

Bokstrainer set op standaard

De grootte van de bokszak is erg belangrijk.

De grootte is afhankelijk van de vorm van boksen die je gaat beoefenen en hoelang je zelf bent. Zo heb je voor kickboksen, waarbij je ook low kicks uitvoert, een grotere zak nodig dan wanneer je alleen stoten uitdeelt.

Een bokszak die je enkel gaat gebruiken voor stoten hoeft slechts 70 of 80 cm in lengte te zijn (dit is ook een goede lengte voor kinderen die graag een bokszak willen). Voor kinderen is een staande bokstrainer ook zeker aan te raden.

Ga je naast stoten ook low kicks en highkicks trainen dan is een bokszak met een lengte vanaf 1 meter 50 aan te raden.
De meeste bokszakken gaan tot een lengte van 1 meter 80. Dit is de lengte die de meeste professionals gebruiken vanwege het gewicht en de grote. Aangezien de bokszak minstens 10 centimeter boven je komt te hangen moet je de lengte vaak erg ruim nemen.

Op deze manier voorkom je dat je een te kleine bokszak koopt.

Bokszak

Bokszak

Gewicht en vulling van de bokszak

Het gewicht en de vulling van een bokszak zijn erg belangrijk. Over het algemeen is het gewicht grotendeels afhankelijk van de vulling. Zo is een bokszak die gevuld is met leersnippers zwaarder dan één die enkel en alleen textielsnippers of schuimrubber bevat.

Een zak met leersnippers is echter weer stukken lichter dan een zak vol met zand.

Het blijft echter niet bij deze drie vullingen. Bokszakken kunnen namelijk ook gevuld worden met versneden rubber, zaagsel, rijst of wol. Genoeg mogelijkheden dus.

Zand is echter tegenwoordig de meest populaire vulling!

Een zak met zand is ook de zwaarste vorm. Het is hierbij dus nog belangrijker, dan bij een bokszak gevuld met bijvoorbeeld schuimrubber, dat de muur of balk waaraan je de zak hangt het gewicht aankan. Het gewicht van de bokszak is vooral belangrijk om de zwaarte van je trainingen te bepalen. Zo gebruik je voor een zware training vaak een bokszak van 60 tot 75% van je lichaamsgewicht.

Dit gewicht kan voor sommige echter wel aanvoelen alsof ze tegen een stenen muur aan het stoten en trappen zijn.

Weet jij van jezelf dat je wat lichter traint, meer op conditie dan op kracht, dan is het verstandig een lichtere zak te kopen.

Een lichtere bokszak beweegt ook meer mee met je stoten en trappen. Sommige mensen vinden dit fijn, andere hebben hier een hekel aan.

Je moet dus ook bij jezelf te rade gaan wat jij het liefst hebt.

Steun en ophanging of een standaard?

Zoals we eerder hebben aangegeven is het ophangen van een bokszak niet altijd nodig. Er zijn ook bokszakken op een standaard op de markt.

Bokszakken die stabiel blijven staan door een verzwaarde onderkant en op die manier dus ook wel de nodige stoten en trappen kunnen verdragen.

Ideaal voor mensen die geen plek in huis hebben om de bokszak goed op te hangen. Daarnaast is deze bokszak ook stukken makkelijker op te bergen zonder er iets van terug te zien (geen steun aan de muur die zichtbaar blijft).

Heb jij wel een ruimte die geschikt is om een bokszak op te hangen?

Dan is de keuze voor een bepaalde steun en de manier waarop je de bokszak ophangt nog iets waar je over na kunt denken. Je kunt namelijk steunen kopen die bijvoorbeeld ook te gebruiken zijn als optrekstang. En wat betreft de ophanging is het erg belangrijk dat de zak hangt aan metalen ringen en dat de stiksels verticaal gestikt zijn.

De bovenkant en de stiksels zijn immers de zwakste plekken van de zak.

Het is dus erg belangrijk dat je hier een goed overwogen keuze maakt.

Geniet van je bokszak!

We hopen dat dit artikel heeft bijgedragen aan het maken van de ideale keuze. Zoals je ziet moet je op vrij veel aspecten letten. Wanneer je ze allemaal in overweging neemt, en een bokszak koopt die perfect bij jou past, kun je er jaren plezier van hebben.

Een goede bokszak trap en stoot je immers niet zomaar kapot.

Op de volgende pagina’s vind je een uitgebreid aanbod van boksballen.

Lees hier hoe je geschikte bokshandschoenen koopt.

Opt In Image
Download GRATIS mijn e-book!

Download vandaag nog mijn gratis e-book.
Ontdek 7 fouten die heel veel mensen maken zonder het te weten (vooral fout #4) .

Vul hier onder je email adres in zodat ik je het e-book kan sturen.