Je wilt gaan boksen en je wilt dus bokshandschoenen kopen, maar omdat er vele verschillende soorten en maten bokshandschoenen bestaan, is het kopen hiervan vaak lastiger dan je in eerst instantie zou denken.

Boksen is vandaag de dag populairder dan ooit. De sport heeft in de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Een groei die onder andere te danken is aan het opgeschoonde imago van de sport. Boksen is echter veel breder dan enkel en alleen het klassiek boksen. Onder boksen valt bijvoorbeeld ook kickboksen en vele andere recreatieve varianten van boksen (zoals cardio-boksen).

Ja, zelfs supermodel Adriana Lima doet het.

Mede door de komst van deze recreatieve varianten is het boksen populairder geworden bij het grote publiek. En of je het nou over een recreatieve variant hebt of over het (kick)boksen als professionele sport, een paar dingen hebben ze gemeen. Eén van die dingen is dat je bokshandschoenen nodig hebt om de sport te goed te kunnen beoefenen.

Die bokshandschoenen zijn namelijk onmisbaar. In het bijzonder bij het boksen, waar de hele sport draait om de stoten die je uitdeelt met de bokshandschoenen. Zonder bokshandschoenen ben je dus nergens. Je zult immers niet snel een trainingsmaatje vinden dat zonder bokshandschoenen wil trainen.

  • Welke maat heb je bijvoorbeeld nodig?
  • Wat is het gewicht dat bij jou past?
  • Welke kleur wil je hebben?
  • En welk materiaal is kun je het beste kopen?

Op dit soort vragen zullen we je in dit artikel antwoord geven. Bekijk hier direct de best verkochte bokshandschoenen.

Waar moet je op letten?

In het begin van je ‘bokscarrière” zul je de bokshandschoenen vaak nog kunnen lenen van de sportschool waar je (kick)bokst. Maar je na een aantal al verlangen naar eigen handschoenen hebt. Zeker als je thuis aan de slag wilt, wat makkelijk kan na de aanschaf van een boksbal.

De zwetende handen die voor jou in de bokshandschoen hebben gezeten hebben de nodige geurtjes achtergelaten. Eigen bokshandschoenen zijn dan geen overbodige luxe. En koop je eenmaal goede bokshandschoenen dan kun je hier ook lang mee vooruit. Je moet hierbij echter wel op een paar punten letten:

1. Wat je eraan uit wilt geven

Je kunt bokshandschoenen van €10 kopen, maar er zijn ook zat bokshandschoenen van €250 of meer. Deze laatste zijn natuurlijk de bokshandschoenen die de professionals gebruiken, de eerste zijn bokshandschoenen van een wat mindere kwaliteit. Zie jij jezelf binnen nu en 5 jaar niet aan de top van de bokswereld staan dan kun je best goedkopere handschoenen kopen. Natuurlijk zit er een verschil in kwaliteit per prijscategorie. Maar als doorsnee (kick)bokser hoef je niet perse te boksen met de handschoenen van een pro. Bedenk dus goed wat je eraan uit wil geven. Bokshandschoenen vanaf €25 à €30 zijn vaak al goed voor de gemiddelde bokser.

2. Kies de juiste maat

Net als bij vele andere kledingstukken hebben handschoenen ook een bepaalde maat. Bij bokshandschoenen blijft het echter niet alleen bij de maat. Ook het gewicht en de vulling zijn belangrijk. En je zou het misschien niet zo snel denken, maar de maat en het gewicht van je bokshandschoenen worden vaak gelinkt aan je lichaamsgewicht. Met het tabelletje hieronder heb je een inschatting van wat voor maat het beste bij jouw lichaam past.

LichaamsgewichtGewicht in OZCategorieGewicht in gram
< 35 kg.6 ozJeugd170,1 gram
35 – 45 kg8 ozJeugd (wedstrijd)226,8 gram
45 – 55 kg10 ozJeugd (wedstrijd)283,5 gram
55 – 65 kg12 ozJeugd – Dames340,2 gram
65 – 85 kg14 ozSenior (training)396,9 gram
85 – 100 kg16 ozSenior (training)453,6 gram
100 – 120 kg18 ozSenior (training)510,3 gram
100 – 120 kg20 ozSenior (training)567 gram
120 >22 ozSenior (training)623,7 gram

Het gewicht van de bokshandschoenen staat, zoals je misschien als is opgevallen, in oz. Oz staat voor ounces. 1 OZ staat gelijk aan 28,349 gram. De meeste bokshandschoenen gaan van 4 OZ tot maar liefst 20 OZ. Hoe zwaarder de bokshandschoen, hoe groter de bokshandschoen (er zit immers meer vulling in). De meeste webshops verkopen hun handschoenen dan ook op oz maat. Het is echter ook belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van je handen. Die kunnen gemeten worden door de handomvang te meten (zie onderstaand filmpje). Maar elk merk zal een beetje zijn eigen pasvorm hebben.

3. Het materiaal

Een volgend belangrijk punt is het materiaal van de bokshandschoen. Je hebt bokshandschoenen die gemaakt zijn van kunstleer, en je hebt bokshandschoenen die gemaakt zij van echt leer. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Zo zijn kunstleren handschoenen vaak goedkoper en zijn ze makkelijker te onderhouden. Lederen handschoenen zijn vaak wat duurder, moet je beter onderhouden, maar gaan vaak wel langer mee doordat ze steviger zijn.

4. De sluiting

Bij bokshandschoenen kun je ook kiezen uit verschillende sluitingen. Over het algemeen kun je de kiezen uit een sluiting met klittenband (velcro) en een vetersluiting. Ook in dit geval zitten er aan beide voor en nadelen. Zo zijn klittenband handschoenen bijvoorbeeld makkelijk zelf dicht te doen. Bij handschoenen met veters heb je immers altijd iemand nodig die je helpt bij het sluiten van je bokshandschoenen. De bokshandschoenen met veters sluiten echter wel beter aan op de vorm van je hand en pols waardoor ze vaak beter zitten. Het sluiting van de velcro handschoenen kun naar verloop van tijd zwakker worden door stof dat het klittenband vasthoudt.

5. De voering

De meeste bokshandschoenen hebben zowel op het stootvlak voering als in de handpalmen. De voering in het stootvlak is er natuurlijk om de scherpe randen van de vuist weg te nemen en de stoot deels te absorberen. De voering aan de binnenkant zorgen ook voor krachtabsorptie wanneer je stoten opvangt met je handschoenen. Daarnaast biedt de voering aan de binnenkant ook grip om je vuisten te ballen.

 
Vergelijk hier bokshandschoenen op Decathlon voor de beste prijs

Veel boks plezier!

Probeer bij het kopen alle hiervoor genoemde punten in overweging te nemen. Je wilt immers niet met de verkeerde bokshandschoen zitten.

Daarnaast is het ook aan te raden om binnen handschoentjes/bandages/boks zwachtels te kopen. Deze zullen je polsen versterken en de kans op blessures verminderen.

Heb je dit allemaal gedaan dan kun je natuurlijk nog een leuke kleur kiezen. Dit is echter wel het minst belangrijk. Voor de kwaliteit maakt de kleur van de bokshandschoen natuurlijk niets uit.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het kopen van de ideale bokshandschoen en we hopen dat je veel mooie stoten mag gaan uitdelen!