De fitnessbal kent velen namen, zo gaat hij onder andere door het leven als de swissbal, stabiliteitsbal of de gymbal. In bijna alle gevallen gaat het om een grote plastic bal.

Deze fitnessbal kan natuurlijk gebruikt worden in de sportschool. Echter wordt deze ook steeds meer gebruikt in kantoren en gewoon thuis. In Scandinavische landen zitten scholieren zelfs op een fitnessbal in de klas!

Trainen met de fitnessbal

Met deze stabiliteitsbal kan je veel oefeningen uitdagender maken. Zo kan je er situps en pushups op doen. Doordat je ook de bal nog eens in balans dient te houden, worden je buikspieren extra aangesproken. Dit zal je ook zeker merken na de eerste keer.

Kracht training

Deze bal kan je ook gebruiken als vervanger van een halterbank. Waardoor je dus ook met dumbbells aan de slag kan. Hiervoor dien je met je bovenrug en hoofd op de bal te liggen. Daarbij zal je veel van je buikspieren gebruiken om te stabiliseren. Hierdoor zullen je trainingen thuis nog effectiever worden.

Let er wel op wat het maximale gewicht is dat zo’n bal aan kan. Er zijn speciale anti-burst ballen die wel tot 180kg kunnen verdragen.

Yoga

Hoewel ik helemaal niet thuis ben in de yoga wereld, kan de bal je schijnbaar goed helpen bij het strekken van moeilijke posities (zoals de scorpion, van horen zeggen). Maar niet alleen voor de yoga wereld is deze bal geschikt. Iedereen kan de bal gebruiken om te strekken.

Grootte van de bal bepalen

Het is erg belangrijk dat je een bal koopt die goed bij jou lengte past. Over het algemeen geldt dat je ongeveer een hoek van 90 graden maakt wanneer je op de bal gaat zitten. Heb je geen idee hoeveel dat is? Of gewoon geen zin om het op te meten. De tabel hieronder kan je als richtlijn gebruiken.

LichaamslengteGrootte bal
tot 165 cm55 cm
166 tot 178 cm65 cm
179 tot 190 cm75 cm
190 cm of groter90 cm

Door de juiste grootte te kiezen kan je het beste profiteren van de fitnessbal. Je kan hem dan namelijk ook gebruiken als een stoel. Dat zit nu eenmaal het beste als je je benen op 90 graden kan zetten. Het vervangen van je bureaustoel met een fitnessbal kent vele voordelen. Hier lees je er alles over.

Onze aanbevelingen

Als het goed heb je nu een aardig beeld wat de fitnessbal voor jou kan betekenen. We zullen hier enkele aanbevelingen geven voor wanneer je een fitnessbal wilt kopen.

Tunturi Fitness Bal

Tunturi Fitness Bal

1. Tunturi Fitness Bal – Wanneer je zonder gewichten wilt trainen

De Tunturi fitness bal wordt geleverd en heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Hij is van goede kwaliteit en wordt geleverd met een pomp!

Wat wel iets minder is dat hij volgens sommige snel eivormig wordt. Dit heeft waarschijnlijk te maken omdat deze mensen met gewichten aan de gang zijn gegaan.
Daar lijkt deze bal iets minder voor geschikt. Wil je zonder echter zonder gewichten aan de slag is dit de beste keus. Let wel even op de goede maat!

Bekijk op bol.com

 

 

2. Avento Fitness Bal – Wanneer je met gewichten wilt trainen

Avento Fitnessbal

Avento Fitnessbal

Ga je graag met dumbbells trainen dan zal je voor een stevigere bal moeten gaan. Er zijn speciale anti-burst ballen die hiervoor geschikt worden. Deze zullen nooit ontploffen, maar wanneer er wat aan de hand is zal deze langzaam leeglopen. Wel zo veilig.

Deze fitnessbal is te gebruiken tot 100kg. Als je met hele zware gewichten aan de slag gaat, is het verstandiger om een halterbank te gebruiken.

Voor weinig geld heb je hier een hele goede kwaliteit bal. Hij is makkelijk in gebruik en het enige minpuntje wat wij tegen kwamen. Was dat hij schijnbaar niet opgewassen is tegen kattennagels. Maar voor de rest is dit een prima bal waar je jaren plezier van zult hebben. Hij wordt tevens met een workout programma geleverd zodat je morgen al aan de slag kunt.

Let er wel op dat je de goede maat kiest!

Bekijk op bol.com

 

 

 

Wil je graag een andere fitnessbal?

Kijk hier voor een compleet overzicht van het aanbod. Er zit voor iedereen wel wat bij. Heb jij al ervaring met de fitnessbal laat dan eens een reactie hier onder achter!

Opt In Image
Download GRATIS mijn e-book!

Download vandaag nog mijn gratis e-book.
Ontdek 7 fouten die heel veel mensen maken zonder het te weten (vooral fout #4) .

Vul hier onder je email adres in zodat ik je het e-book kan sturen.