Thuis sporten is de nieuwe trend. Niet meer de deur uit hoeven voor je dagelijkse portie krachttraining, maar gewoon thuis aan de slag. Voor de meest effectieve training maak je natuurlijk gebruik van halterbank met gewichten. Wil je meer weten en ben je benieuwd welke halterbank voor jou geschikt is? Lees dan vooral verder.

Waarom een halterbank en gewichten in je home gym?

Voor wie niet naar de sportschool wil gaan maar wel actief wil zijn en een goed figuur wil krijgen, is een home gym de ideale optie. Zo kun je sporten wanneer je wil en ben je geen extra reistijd kwijt: je loopt naar je sportkamer en gaat lekker aan de slag.

Een halterbank met gewichten zijn eigenlijk onmisbaar in je home gym. Met de gewichten kun je heel goed werken aan je krachttraining.

Wist je dat krachttraining een van de beste manieren van sporten is? Met krachttraining verbrandt je heel veel calorieën, meer zelfs dan bij een gewone cardio-oefening. Daarnaast krijg je een heel goede spiermassa, wat veel voordelen bied voor je lichaam. De spiermassa zorgt er ook voor dat je als je niet sport, je tóch meer calorieën verbrandt. Kun je dan slapend afvallen? Ja, dat kan! Natuurlijk gaat het niet vanzelf en moet je er wel hard voor werken, maar waarom zou je niet kiezen voor trainen met gewichten als het de ideale manier van sporten en afvallen is?

Beste halterbank met gewichten

# Naam  Materiaal Gewichten
1
Verstelbare Halterbank
Kunststog 70 kg
2
Universele Halterbank
Gietijzer 108 kg

Lees hier onze uitgebreide reviews

Wat zijn de voor- en nadelen van thuis oefenen met gewichten?

Als je thuis gaat oefenen met gewichten zijn daar verschillende dingen over te zeggen: er zijn voor- en nadelen. Uiteraard komt het voor een groot deel neer op gezond verstand van het omgaan met de apparatuur en luisteren naar je lichaam.

Voordelen van thuis oefenen met gewichten

Halterbank met halterset 100kg

Thuis sporten bespaart echt heel veel tijd. Natuurlijk heb je wel tijd om een uurtje te sporten, maar met de reistijd die je er extra bij moet rekenen, ben je zo twee uur van je avond kwijt. Als je ook nog een afspraak hebt staan wordt het meteen veel lastiger om te gaan sporten. Thuis hoef je alleen nog maar naar de halterbank met gewichten te lopen en je kunt meteen aan de slag.

Thuis sporten is veel goedkoper. Je hebt eenmalig de kosten van het aanschaffen van je apparatuur, maar daarna geen maandelijkse abonnementskosten. En als je een maandje geen tijd hebt om te sporten, heb je ook geen geld verspild.

Indien je thuis sport, hoef je je nooit zorgen te maken dat het toestel wat je wil gebruiken buiten bedrijf is of bezet door een andere sporter. Je kan er op elk moment gebruik van maken en zo voor jou de ideale training samenstellen.

Net zomin heb je er last van dat je je moet houden aan de openingstijden van de sportschool. Zelfs al wil je midden in de nacht even een goede work-out doen, dan kan dat gewoon.

Door thuis te sporten, móet je je wel verdiepen in je sport. Doe je dit niet, dan heb je te veel kans op blessures en dat wil je natuurlijk voorkomen. Door je uitgebreid in te lezen en veel vragen te stellen op bijvoorbeeld fora, kom je steeds meer te weten over gewichtheffen en alle ins- en outs ervan. Het leuke is ook dat hoe meer je weet, hoe meer je wil weten en hoe leuker het wordt om te blijven oefenen.

Een korte opsomming van de voordelen

 • Je kan sporten wanneer je wilt
 • Je hebt geen reistijd
 • Je bespaart een hoop geld op lange termijn
 • Geen last meer van bezette apparaten

Nadelen van thuis oefenen met gewichten

barbell in bench

Het feit dat er zoveel sportscholen en fitnessruimten zijn, is natuurlijk niet zomaar. Er zijn ook nadelen te noemen van het thuis oefenen met gewichten.

Om thuis aan krachttraining te doen is het belangrijk dat je je lichaam en zijn/haar grenzen heel goed kent, evenals de halterbank en gewichten waar je mee werkt. Bij een verkeerd gebruik is het risico op blessures groter dan in de sportschool waar iemand met je meekijkt.

Wanneer je thuis sport is het dus aan te raden om instructie filmpjes te bekijken op bijvoorbeeld youtube.

Til je bijvoorbeeld een gewicht op wat te zwaar is voor je, dan kun je je spieren hiermee overbelasten. Met overbelaste spieren kun je uiteindelijk niet meer sporten en je spieren zelfs blijven beschadigen.

Ook een verkeerd gebruik van de halterbank kan dit overbelaste veroorzaken. Het is dus zaak om je vooraf goed te laten informeren over het gebruik van de halterbank en de gewichten. Evenzo moet je samen met een professional een goed oefenschema opstellen en je daaraan houden.

Als beginner is het verstandiger om geen gebruik te maken van losse gewichten, omdat je hiervoor veel controle en een dus al bestaande spiergroep moet kunnen aanspreken. Deze spieren moet je eerst ontwikkelen.

Daarnaast kan een oefening thuis veel langer duren, omdat je zelf steeds moet wisselen tussen onderdelen. Zeker als je een gevarieerde oefening wil doen kan dit veel tijd kosten.

En last but not least: als je thuis wil trainen kan het makkelijker zijn om een avondje over te slaan, want ‘het kost toch geen geld’. Hiermee kun je je oefenschema danig in de war schoppen en zelfs opgedane spierkracht weer tenietdoen.

 • Risico’s op blessures groter bij het fout uitvoeren van oefeningen
 • Sneller geneigd iets anders te doen

Wanneer gebruik je een halterbank met gewichten?

De allereerste reden om te gaan trainen met een halterbank met gewichten is uiteraard om spiermassa te kweken. Door het werken met (zware) gewichten zul je merken dat je steeds sterker wordt, en als je ze op de juiste manier gebruikt ontdek je ook dat je door verschillende oefeningen diverse spiergroepen aan kunt spreken en versterken.

Niet alleen een spiermassa wordt gekweekt bij het trainen met de halterbank, je krijgt er ook nog eens een betere conditie van. Die betere conditie zorgt ervoor dat je de oefeningen goed vol kunt houden en, naarmate je langer bezig bent, verder kunt uitbreiden voor een nog beter resultaat!

Nu zit er ook verschil in wat je uiteindelijke doel is. Wil je alleen spieren kweken om er gezonder uit te zien en je fitter te voelen? Dan gebruik je gewichten die iets minder zwaar zijn. Ga je echt voor het ‘bodyuilderseffect’, dan zul je gaan trainen met hele zware gewichten om het gewenste effect te krijgen. Beide doelen kunnen prima behaald worden op een halterbank met gewichten.

De beste halterbanken met gewichten

Als je thuis wil gaan trainen met een halterbank en je gaat online kijken, gaat er een wereld voor je open. Honderden websites verkopen halterbanken, de een nog mooier dan de ander. Maar bij het aanschaffen van een halterbank zijn er een aantal essentiële dingen waar je goed op moet letten.

Zo moet de rugleuning in elk geval verstelbaar zijn, en als het even kan ook de zitting. Door een verstelbare rugleuning kun je niet alleen platliggend oefeningen uitvoeren, maar schuin. Dit stelt je in staat om meer soorten oefeningen te doen, voor een optimaal resultaat.

De halterliggers moeten verstelbaar zijn. Als dit zo is, kun je namelijk de halters op verschillende hoogten leggen. De halterbank is zo instelbaar voor een voor jou fijne positie.

En wat misschien wel het belangrijkste is, maar wat je gauw kunt vergeten in je zoektocht: de halterbank moet echt van stevig materiaal zijn. Vergeet niet dat er naast je lichaamsgewicht ook halters met zware gewichten aan komen te hangen. Je wil niet dat tijdens de oefening je halterbank ineens instort.

De maximale belasting die wordt aangegeven bij het aanschaffen van een halterbank is inclusief die van je eigen gewicht.

Bedenk van tevoren dus met hoeveel gewicht je wilt trainen, en pas daar je halterbank op aan.

Wil je weten welke halterbank geschikt is voor je? Lees dan hieronder verder, want er worden er een paar met elkaar vergeleken, zodat je de juiste keuze kunt maken.

1. Halterbank met 70 kg halterset – Complete home gym voor onder € 200

Halterbank met gewichten 70kg

Halterbank met 70 kg halterset

Een complete home gym voor onder de € 200 is dat mogelijk? Ja, dat is mogelijk!

Met deze halterbank met gewichten kan je je hele lichaam trainen. De halterbank is in alle mogelijke manieren te verstellen, daarnaast is hij compleet inklapbaar dus heb je niet super veel ruimte dan klap je hem gewoon in na je workout.

Met een belastbaar vermogen tot 200 kg is hij zelfs goed te gebruiken met zware gewichten. De set wordt geleverd met 70 kg halterset wat hem wat meer geschikt maakt voor beginners. Echter kan je makkelijk losse halterschijven bijbestellen indien nodig.

De bank is zelfs om te toveren tot een buikspierbank. De achterzijde heeft ook nog 2 dipsteunen om je borst & triceps mee te trainen.

Nog meer variatie nodig? Bekijk hier deze set inclusief EZ stang en extra gewichten.

Bekijk dit product

Voordelen
 • Complete home gym voor onder de € 200
 • Makkelijk op te bergen doordat hij compleet inklapbaar is
 • Alle spieren zijn te trainen met deze set
 • Zeer geschikt voor beginners
Nadelen
 • 70 kg is niet voldoende voor het zware werk

 

2. Universele halterbank – Meest complete home gym

 

Universele halterbank

Universele halterbank met 108kg gewichten

Wil je echt serieus aan de bak?

Deze universele halterbank van sportschoolkwaliteit bied je alles wat je nodig hebt.

Naast de bank en dipsteunen die de vorige halterbank te bieden heeft. Gaat deze nog een stapje verder met onder andere kabels en een curlrack kan je je training nog meer variëren.

Compleet met EZ stang, dumbbels en een barbells met een gewicht van 100 kg heb je alles aan huis of aan jouw lichaam te werken wanneer het jou het beste uit komt.

Met een maximaal belastbaar gewicht van 280 kg zit je ook veilig wanneer je met zwaardere gewichten aan het werk gaat.

Deze bank is helaas niet inklapbaar dus je dient er wel de ruimte voor te hebben.

Tip: Aan te raden is om gebruik te maken van beschermingsmatten voor je vloer.

 

Bekijk dit product

Voordelen
 • Sportschoolkwaliteit voor een goede prijs
 • Meeste complete home gym
 • Alle spieren zijn te trainen met deze set
 • Gietijzeren gewichten dus top kwaliteit
Nadelen
 • Niet inklapbaar
 • Halterstangen wat dicht bij elkaar, waardoor het wat onhandig is de barbell terug te leggen. (oefen even met een licht gewicht)

Complete set of los kopen?

Uiteraard kan je ook alles los kopen. Maar uiteindelijk ben je dan veel meer geld kwijt. Heb je toch specieke eisen voor jouw home gym? Bekijk dan eens de volgende artikelen:

Opt In Image
Download GRATIS mijn e-book!

Download vandaag nog mijn gratis e-book.
Ontdek 7 fouten die heel veel mensen maken zonder het te weten (vooral fout #4) .

Vul hier onder je email adres in zodat ik je het e-book kan sturen.