De loopband, iedereen kent hem wel. De loopband is één van de bekendste fitnessapparaten en bestaat al behoorlijk lang. Al 4000 jaar geleden werd er gebruik gemaakt van de eerste loopband, dit waren natuurlijk geen elektrische, maar het idee was er al. (Meer geschiedenisles op Wikipedia) Hier lees alles wat je moet weten wanneer je een loopband wilt kopen.

Vandaag de dag is de loopband nog steeds erg bekend en hij wordt dan ook veel gebruikt. De loopband is een perfect apparaat voor zowel conditie, kracht en uiteindelijk dus de algehele gezondheid. Een goede reden om een loopband te kopen.

De loopband is erg populair en veel mensen willen er dan ook graag één kopen. Omdat loopbanden redelijk dure apparaten zijn is een beetje informatie bij het kopen van een loopband geen overbodige luxe.

In deze kopers gids vindt u de informatie die u nodig heeft bij het kopen van een goede loopband die voldoet aan jouw eisen en die goed bij jouw gebruik past.

Vergelijk Loopbanden

Op zoek naar een loopband?

Bij zowel Decathlon als bij bol.com hebben ze een ruim aanbod aan loopbanden.

Bekijk hier de loopbanden van Decathlon.

Bekijk hier de loopvanden van Bol.com.

Ben je op zoek naar een goede crosstrainer? Hier vind je de top 10 best verkochte loopbanden.

Een Loopband Kopen, Waarmee beginnen we?

Dit klinkt misschien wat onnozel, maar het zijn erg belangrijke vragen. “Waarom wil je een loopband kopen?”, “Heb je in het verleden wel eens vaker een loopband gebruikt?”, “Loopt u regelmatig (hard), of heeft u dit in het verleden veel gedaan?”.

De reden waarom loopbanden zo populair zijn en altijd het meest verkochte fitnessapparaat is geweest komt door twee redenen.

  1. Ze werken goed!
  2. Lopen is de meest natuurlijk beweging die we al uitvoeren sinds we één jaar zijn.

Veel fitnesstrends komen en gaan maar de loopband is altijd populair gebleven. Verkopers van fitnessapparatuur hebben wel eens gezegd “Als de loopband niet meer verkocht zou worden dan zou ik binnen 30 dagen mijn deuren moeten sluiten”.

Zo bepalend zijn de loopbanden dus voor de fitnessindustrie.

Dit is ook de reden waarom potentiële loopbandkopers zo goed worden behandeld in fitnessapparatuurwinkels, tenminste dit zou de reden moeten zijn waarom ze goed behandeld moeten worden.

Laten we teruggaan naar je eerste gedachte.

Waarom wil je een loopband kopen?

Is het om af te vallen, je spieren beter zichtbaar te maken, in vorm blijven of om weer terug te komen op je oude (hard)loopniveau.

Het antwoord op deze vraag samen met nog wat andere factoren zullen je helpen bij het beslissen hoeveel geld je uit zou moeten geven aan de loopband.

Hoeveel moet je uitgeven?

Je moet nooit beginnen met het kopen van een loopband voordat je echt hebt besloten hoeveel je er aan uit wilt geven, tenzij je teveel wilt betalen. Dit klinkt misschien heel logisch maar 90% van de mensen die een loopband gaan kopen heeft geen flauw idee hoeveel ze kosten. Ze hadden ook geen flauw idee hoeveel ze wilde uit geven aan een loopband. We zullen je helpen bij het bepalen van jouw bedrag voor een loopband, stap voor stap.

Stap 1

Financiële barrières –  je budget zal de barrières voor het grootste deel bepalen. Als je een loopband van €2500 niet kunt betalen, overweeg dit dan ook niet. Bepaal dus goed het maximale bedrag dat je wilt uitgeven. Je hebt misschien een betere loopband nodig, maar geef slechts uit wat je uit kunt geven.

Stap 2

Dit is het moment dat onze tweede vraag komt opspelen. Heb je wel eens eerder een loopband gebruikt? Zo ja, en je gebruikte het slechts voor wandelen, is het dan nodig om een loopband te kopen voor een marathon renner?

Je kunt je keuzes goed inperken op dit punt. Misschien is een basis model al goed voor u, maar misschien heb je wel een model nodig met alle extra mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een hartslagmeter.

Stap 3

Hier komt onze derde vraag opspelen. Loop je regelmatig (hard) of heb je dit in het verleden regelmatig gedaan.?

Zo ja, dan raden we je aan een betere loopband te kopen dan wanneer je dit niet doet/hebt gedaan.

De reden hiervoor is dat wanneer je een regelmatig trainingspatroon hebt  zoals de meeste mensen dan koop je al gauw een loopband die niet optimaal is voor jou. Je zult een aanbieding zien staan van een goedkope loopband en deze meteen kopen.

Je gaat deze loopband vervolgens elke dag van het jaar 1 uur gebruiken. Uiteindelijk na 6 maanden vraag je jezelf dan af waarom de loopband helemaal kapot is en uit elkaar valt.  Als je weet dat je heel vaak gaat trainen pas hier je aankoop dan op aan.

Stap 4

Gebruik dit stappenplan, bepaal wat je nodig hebt en selecteer de opties voordat je gaat winkelen. Het is net als het kopen van een auto, een nieuw huis of andere grote aankopen. Als de verkoper je warm kan krijgen voor een bepaald apparaat dan zul je dit apparaat ook sneller kopen.

Je wilt niet dat je vervolgens naar huis gaat met spijt van je aankoop. Ga simpelweg opzoek naar de mogelijkheden die jij op je loopband  wilt, laat de verkoper goede opties voorbrengen en denk hier vervolgens even over na.

Neem de tijd om hier over na te denken, je hoeft niet meteen op de aankoop over te gaan.

Beslis de Waar, Wie en Hoe

Waar?

Waar je de loopband gaat gebruiken is erg belangrijk om te weten. Als je maar een kleine plaats hebt waar je de loopband kunt gebruiken moet je geen enorme loopband gaan kopen, zelfs niet als je dit kunt betalen.

Je wilt er zeker van zijn dat je elke dag gaat sporten, zorg er dus voor dat de loopband in het zicht staat. Want staat de loopband niet in het zicht dan zul je hem ook snel vergeten.

Vanwege de ruimte heb je misschien een opklapbare loopband nodig of misschien heb je een lichtere soort nodig omdat de loopband in een kamer op de tweede verdieping in een oud huis komt te staan.

Ga al deze factoren na voordat je over gaat op een aankoop.

Wie?

Beslis wie de loopband zal gaan gebruiken.

Dit is belangrijke factor omdat één gebruiker van 70KG een andere loopband nodig heeft dan een gezin met 4 gebruikers waarvan er 2 meer dan 100KG wegen.

Voor elke reguliere gebruiker boven 2 gebruikers is het slim om een stap in de kwaliteit omhoog te gaan (regulier gebruik is ongeveer 3x per week).

We bespreken de kwaliteit later in deze kopers gids.

Hoe?

Hoe de loopband gebruikt zal worden is het belangrijkst.

Een oude dame van 60KG die de loopband slechts 10 minuten per dag wil gebruiken voor 3 dagen per week heeft een totaal andere loopband nodig dan een professioneel atleet.

Normaal gebruik is ongeveer 30 minuten per dag, elke dag van de week. Voor elke 30 minuten per dag dat u de loopband meer gaat gebruiken is het handig om een niveau omhoog te gaan in de kwaliteit.

Het bepalen van de kwaliteit

Dit is het moeilijkste onderdeel bij het kopen van een loopband.

Er zijn een aantal goede marketing mensen in de loopband industrie. Hun doel is natuurlijk om jou te laten denken dat hun loopband meer waard is dan die van iemand anders, wat de prijs dan ook is.

In het verleden was de prijs van een product een goede manier om de kwaliteit ervan te bepalen. Vandaag de dag zijn de onderdelen en is de efficiëntie van fabrieken verbeterd.

Het is nu dus mogelijk dat je meer betaald dan nodig is voor een model dat is geproduceerd in een kleine inefficiënte fabriek in vergelijking met een grote, voor het grootste deel geautomatiseerde fabriek.

Het bewijs is er, er zijn vandaag de dag zoveel loopbanden voor €600 die precies dezelfde motor gebruiken als een loopband van €2500. In het verleden was €1200 voor een degelijk apparaat normaal. Tegenwoordig is €600 het nieuwe €1200. Het is nog steeds onmogelijk om een kwaliteitsmachine te krijgen voor €349, maar de kosten voor kwaliteit zijn erg verlaagd dankzij de concurrentie en efficiënte van fabrieken.

Merknamen zijn tegenwoordig niet meer zo krachtig als dat ze vroeger waren toen de klanten nog betaalde voor de naam in plaats van het product. Bij sommige loopbanden betaal je voor de merknaam, maar met wat onderzoek naar de kwaliteit (door bijvoorbeeld het lezen van reviews) kunt u al snel goed bepalen welk merk kwaliteitsproducten levert.

loopband kopen prijs niveauLaten we de kwaliteitsniveaus eens opsplitsen in prijsniveaus. We delen de kwaliteitsniveaus in in prijscategorieën. Laten we beginnen met apparaten onder €349, in deze prijscategorie hebben mensen vaak een beter apparaat nodig. De volgende categorie loopt van €350 tot €549 en vervolgens €550 tot €750 en uiteindelijk gaan de prijscategorieën telkens omhoog met €300.

Dus als je de enige persoon bent die een loopband gaat gebruiken, je weegt meer dan 100 KG en je gebruikt de loopband 90 minuten per dag dan is een loopband tussen de €750 en €1049 goed geschikt voor jou.

* Dit is slechts een richtlijn, kwaliteit/prijs verschilt per product.

Belangrijkste beslispunten

De belangrijkste beslispunten bij het kopen van een loopband zijn dus gewicht, gebruiksduur per dag en het aantal gebruikers.

Gewicht

Het gewicht van de persoon die de loopband gaat gebruiken is erg belangrijk. Veel loopbanden hebben het namelijk moeilijk wanneer een persoon van meer dan 100 KG er op gaat lopen. Voor elke 20 KG boven de 100 KG kun je het beste een niveau omhoog gaan in de kwaliteit. Als de zwaarste gebruiker dus bijvoorbeeld 160 KG weegt kun je het beste een loopband in de prijscategorie van €750 tot €1250 kopen.

Gebruiksduur per dag

Onder normaal gebruik wordt ongeveer 30 minuten per dag voor 2 personen verstaan. Voor elke 30 minuten extra gebruik per dag is het handig om een niveau omhoog te gaan in de kwaliteit. Als de zwaarste gebruikers dus minder dan 100KG weegt maar het totale gebruik van de loopband ligt op 2 uur dan moet je 2 niveaus in kwaliteit omhoog gaan. Je komt dan uit op een loopband tussen de €550 en €750.

Aantal gebruikers

Het aantal gebruikers is ook een belangrijk beslispunt. Twee gebruikers wordt gezien als normaal. Voor elke extra gebruiker is het handig om 1 niveau in kwaliteit omhoog te gaan. Als de zwaarste gebruiker dus minder dan 100KG weegt en de loopband minder dan 1 uur per dag wordt gebruikers maar wel door 3 mensen heb je een loopband nodig 1 niveau hoger dan het basisniveau. Een loopband tussen de €350 en €549 wordt dan aangeraden.

Loopband motoren

Het aandrijvingssyteem van de loopband is het belangrijkste onderdeel. Als je geen goed aandrijvingssysteem hebt dan kun je het wel vergeten. Dit zal uiteindelijk tot een hele hoop problemen kunnen leiden.

De kracht van elke loopband komt voort uit het aandrijvingssysteem, dit bestaat uit de motor, de mechanica in de motor en de band waarop je loopt. Als deze goed zijn geïnstalleerd dan zal dit een hoop problemen voorkomen. Onderdelen zijn erg belangrijk maar de installatie is belangrijker.

Kracht

De kracht van een motor wordt vaak aangegeven in paardenkracht. Zowel in piek motorvermogen als continue motorvermogen. Doe hier zelf goed onderzoek naar, dit kan namelijk erg schelen per fabrikant. Er zijn motoren gevonden zo groot als een frisdrank blikje die evenveel pk leverde als motoren die 5x zo groot waren.

Loopband

Kijk goed naar de afmetingen van de band zelf. Dikke en grote banden zijn tegenwoordig populair maar dit is vaak niet nodig. De normale afmetingen voor een band zijn tussen de 150cm in lengte en 50cm in de breedte.

Bij een grotere band kost het meer kracht om de band rond te krijgen, dit kost meer energie en dus meer geld.

Geluid

Een loopband die teveel geluid produceert duidt vaak op slechte kwaliteit onderdelen of slechte installatie van de onderdelen. Alle loopbanden maken geluid, maar minder geluid betekent meestal dat de loopband minder wordt belast. Maar een volledig stille loopband wil natuurlijk niet zeggen dat de loopband van perfecte kwaliteit is.

Sommige fabrikanten gebruiken een stalen behuizing voor de motor om het geluid te dempen, anderen gebruiken schuim. Vaak is het zo dat hoe minder geluid de loopband produceert hoe beter de kwaliteit. En een redelijk stil apparaat zal je buren niet wakker maken tijdens je sportieve ochtenden.

Extra mogelijkheden

De extra mogelijkheden voor loopbanden zijn enorm. Van hartslagmeter, speciale hardloopprogramma’s en uitgebreide trainingsoverzichten tot de mogelijkheid om de loopband op te vouwen.

Hartslagmeter

Deze optie wordt erg veel verkocht maar blijkt door vele vaak niet gebruikt te worden. Vaak is voor de hartslagmeter een extra band nodig om de borstkas die velen ervaren als lastig tijdens het trainen. Een mogelijke oplossing hiervoor is een hartslagmeter in de handvaten van de loopband. Als je deze vasthoudt wordt je hartslag bepaald, het minpunt hieraan is dat dit bij de goedkope machines vaak niet erg nauwkeurig is.

Opvouwen

Dit is een erg handige optie en was ook erg populair in de jaren 90. Men begon zich te realiseren dat een loopband helemaal niet zoveel ruimte in beslag hoeft te nemen. De loopband kon best opgevouwen worden, dit scheelt enorm veel ruimte. Dit is dus een mooie optie.

Uitgebreide garantie

Dit wordt vaak aangeboden bij het aanschaffen van de loopbanden maar is vaak niet nodig. Op de loopbanden zit meestal al een standaardgarantie, bij de goedkope loopbanden is dit vaak 1 jaar en bij de duurdere vaak 3 jaar. Kijk dit altijd wel even goed na en beslis dan met je gezonde verstand of een uitgebreide garantie nodig is voor uw apparaat.

Met deze kopersgids zou je een goed idee moeten hebben wat voor loopband het meest geschikt is voor jou. De loopband is en blijft een super investering in je gezondheid. Het zal daarom nog jaren het populairste fitnessproduct op de markt zijn.

Wil je graag beginnen, hier vind je onder andere trainingsschema’s voor beginners!

Heb je interesse in een loopband? Bekijk dan nu het aanbod van Decathlon of van Bol.com.

Ben je op zoek naar een goede crosstrainer? Hier vind je de top 10 best verkochte loopbanden.

Wij wensen je alvast heel veel plezier met je aankoop en je nieuwe gezonde levensstijl!

Opt In Image
Download GRATIS mijn e-book!

Download vandaag nog mijn gratis e-book.
Ontdek 7 fouten die heel veel mensen maken zonder het te weten (vooral fout #4) .

Vul hier onder je email adres in zodat ik je het e-book kan sturen.