Het lijkt door de moderne materialen als nylon, neopreen en rubber dat medicine balls iets nieuws zijn.

Maar niets is minder waar, medicine balls werden al in het oude Griekenland gebruikt. Toen werden de ballen gemaakt van dierenhuiden gevuld met zand.

Vandaag de dag zijn de medicine balls erg populair als onderdeel van een training in de sportschool of thuis.

Enthousiastelingen die hun flexibiliteit, kracht en snelheid willen trainen erkennen de waarde van de medicine ball.

Er bestaan een heel veel verschillende medicine balls, hieronder kun je lezen welke het meest geschikt is voor jou.

Medicine ballen

Grootte van de medicine ball

 Medicine Balls heb je in een heel veel verschillende soorten en maten. Dit zorgt ervoor dat er voor vrijwel iedereen een geschikte medicine ball bestaat.

Je hebt medicine balls voor beginners die hun flexibiliteit willen trainen, zij kunnen een lichte bal gebruiken van 2 tot 4 kilo. Train je al regelmatig dan is een medicine ball tussen de 4 en 10 kilo een goede keuze voor jou. Ben je al ervaren met bijv. krachttraining dan kun je natuurlijk tot ver boven de 10 kilo gaan.

Gebruik van de medicine ball

Tegenwoordig worden de medicine balls vaak gebruikt voor full-body workouts.

Om het bovenste deel van je lichaam te trainen zijn de ballen een goede vervanging voor de dumbbels, de medicine balls kun je namelijk draaien en bijv. opgooien tijdens de oefening.

De medicine balls kunnen ook gebruikt worden voor het onderste deel van het lichaam, zeker als het gaat om het versterken van je dijspieren.

Je kunt bijvoorbeeld squats doen met de medicine balls tussen je dijen geklemd.

De buikspieren kunnen ook goed getraind worden met de medicine ball je kunt hem bijvoorbeeld op je borst leggen tijdens crunches, zo worden je crunches een stuk zwaarder.

Boksers gebruiken de medicine balls ook vaak voor het opbouwen van kracht. De boksers laten hun trainers de ballen vaak in hun buik gooien tijdens de training, dit boots een stoot in de buik goed na.

Het kopen van een medicine ball

Als je weet welke bal geschikt is voor jouw niveau en het soort oefeningen dat je wilt gaan doen kun je overgaan tot het kopen van de bal. Omdat er zoveel verschillende soorten medicine balls zijn is het goed om hier een beetje onderzoek  naar te doen.

Zo kun je medicine balls met handvaten eraan kopen maar ook gewoon volledig ronde. Zorg ervoor dat je hier goed over hebt nagedacht voor dat je overgaat op de aankoop.

Er zijn veel verschillende gewichten medicine balls, je kunt je zoekopdracht verkleinen door bijvoorbeeld alleen op zoek te gaan naar medicine balls van 4 of 8 kg.. Als je uiteindelijk overgaat tot de aankoop check dan nog altijd even of je echt het goede gewicht heb gekozen. Medicine balls van 12 kg kunnen heel veel op die van 8kg. lijken, zorg er dus voor dat je niet per ongelijk een te zware of te lichte bal koopt.

Interesse in het trainen met een medicine ball?

Bekijk hier het aanbod van medicine ballen.

Kortom, medicine balls zijn een populair onderdeel van fitness trainingen. Of je de ballen nu gebruikt om je kracht te vergroten, sneller te worden of beide, de medicine balls kunnen bijna altijd gebruikt worden, op tientallen verschillende manieren.