Er is door de jaren heen door bijzonder veel mensen reeds heel wat gezegd en geschreven over het gebruik van een zogenaamde yogamat. Heel wat mensen die reeds erg zijn bedreven in het uitvoeren van yoga zijn van mening dat een dergelijke mat eigenlijk niet nodig is. Dat klopt, een yogamat is geen vereiste, want vroeger werd het praktiseren van yoga ook gedaan zonder dat men daarvoor gebruikmaakte van een mat.

Dit gezegd hebbende was het toen wel zo dat men ervoor koos om de oefeningen te doen op een zachte ondergrond zoals op gras. Tegenwoordig is dat lang niet meer altijd het geval en doen mensen ook bijvoorbeeld thuis op hun (harde) vloer aan yoga. In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de beschikking hebben over een zachte, kwalitatieve yogamat geen overbodige luxe kan zijn.

Is een yogamat kopen nu wel of niet interessant?

Voordat we voor jou verschillende interessante tips op een rijtje zetten met betrekking tot het kopen van een yogamat is het belangrijk om nog even de vraag te beantwoorden of het nu wel of niet interessant is om een zo’n mat aan te schaffen. Kort gezegd, dat is het absoluut.

Het merendeel van de mensen die buiten (en eigenlijk ook in) een (sport)zaal yoga beoefenen doen dat op een vrij harde ondergrond. Zonder yogamat is het absoluut niet comfortabel om de oefeningen te doen. Bovendien is het ook zomaar mogelijk dat je, je op deze manier pijn doet en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Het kopen van een speciale mat om yoga op te doen is wat ons betreft dan ook zeker de moeite waard.

Let op de dikte van de yogamat die je gaat kopen

Allereerst moet je bij het kopen van een yogamat kijken naar de dikte waarover ze beschikt. De gemiddelde dikte van een dergelijke mat is gelegen tussen de 4 en 6 mm. Er bestaat niet echt zoiets als een dikte die je moet hebben, integendeel. Wat voor jou het prettigst is, is namelijk geheel afhankelijk van je eigen voorkeur.

Een dunne, compacte mat kan bovendien zeer interessant zijn om mee te nemen op prijs of wanneer je vaak onderweg bent. Een dikke mat is echter comfortabeler, niet in het minst voor mensen die bijvoorbeeld gevoelige knieën hebben.

Wat met de lengte van de mat?

De dikte van een mat om yoga op te doen varieert dus van 4 tot 6 mm. Hoe staat het dan precies met de lengte? Op vlak van lengte heb je eigenlijk niet bijzonder veel keuze. Het merendeel van de yogamatten hebben dan ook een lengte van 1,80 meter (gecombineerd met een breedte van 60 centimeter). Voor extra lange mensen is het zo dat er ook wel speciale exemplaren op de markt te koop zijn die een lengte hebben van 2 meter.

De grip, echt van cruciaal belang

Last but not least zal je ook zeker goed willen kijken naar de grip waar de yogamat van je keuze over beschikt. De grip is echt zeer belangrijk, want je wil het niet tegenkomen dat je tijdens het uitvoeren van een oefening plots uitglijdt. Een bekend voorbeeld van een oefening die op dit vlak behoorlijk gevaarlijk kan zijn is de zogenaamde krijgerhouding. Een mat kopen die een echt goede grip heeft is dan ook in de praktijk zeer zeker erg belangrijker.

Verschillende soorten yoga matten vind je op yoga-pilatesshop.nl!